středa 3. srpna 2016

TOP 6 gastro podniků v Plzni, kam se stále vracím + 6 skvělých

TOP 6 gastro podniků v Plzni, kam se stále vracím



Jelikož jsem celkem zvyklá obědvat a večeřet venku, nebo chodit jen tak na kávu, mám pro vás tipy.
Abyste věděli, kdo posuzuje, tak něco o mých preferencích:
  • Nemám ráda příliš hlasitou hudbu a hospody, kde je nakouřeno nebo sedí opilci.
  • Vychutnávám si spíše lehčí jídla, nemám ráda českou kuchyni.
  • Ráda experimentuji a zkouším neobvyklé věci.
  • Preferuji moderní interiér, kde se cítím svěže a příjemně.
  • Nesnáším dlouhé čekání na jídlo a arogantní obsluhu (nebo žádnou obsluhu).
  • Miluji kvalitní burgery.

Pokud jste na tom podobně jako já, čtěte dál J



1 – restaurace "horní" Slavia


foto: https://www.yelp.cz/biz/horn%C3%AD-slavia-plzen

Původně sloužila tato restaurace jako klubovna tenisového klubu, který je ostatně vlastníkem restaurace. Nicméně po domluvě se do restaurace pouštěli i ostatní přátelé tenisových hráčů, až z toho vznikla velmi příjemná restaurace se zajímavou nabídkou jídel. My milujeme jejich burgery. Burger Slavia nesmíte vynechat, ani salát s kozím sýrem a rucolou.

Lokace – U borského parku. Pozor: restaurace je u kurtů, nespleťte si to s hospodou, která se jmenuje stejně a nachází se u bruslařského oválu.

Ceny: burger cca 160 Kč včetně hranolků. 



2 – indická restaurace Everest


foto: https://www.restu.cz/indicka-restaurace-everest/

Zaručeně nejlepší indická restaurace v Plzni, která je velmi proslulá. Jídlo je autentické, máte bohatý výběr, jejich čepátí jsou opravdu zážitek. Tandori, špenát, cokoliv si dáte, bude Vám naservírováno klasickým indickým způsobem a už při příchodu do restaurace ucítíte vůni koření. Doporučuji si dát k pití slaný jogurt, já jsem si na něm udělala závislost. Jinak slouží jako neutralizátor pálivých jídel.
Nezklamou vás klasické indické placky čapátý jako příloha, jehněčí maso kuřecí kostky se špenátem. Plechové „huby“ si mohou objednat cokoliv v úpravě Vindaloo.

Musíte se však vždy objednat, je téměř nemožné přijít do restaurace „z ulice“. Je neskutečně narváno. Problém je trochu s indickou obsluhou – čeká se dlouho na placení a jídlo, nicméně za takový gurmánský zážitek to opravdu stojí. 

Ceny:  kuřecí kostky se špenátem – cca 148 Kč

Lokace – Na Roudné – kousek od bývalého kauflandu



3 - Pizzeria da Pietro


Foto: https://www.restu.cz/da-pietro/recenze/155829/

Pravá italská pizzerie Da Pietro se postupně vyvinula z italské kavárny a prodejny italských potravin, kam jsem si dříve chodila pro různé druhy mozzarelly, čerstvé zeleniny z italského trhu a těstoviny. 
Nicméně jsem jednou přišla do obchodu a bylo zavřeno. Naštěstí jsem potkala příjemného majitele Petra, který mne uklidnil. Potraviny sice nebudou, ale jede si dělat 3 měsíční kurz do Neapole, aby mohl do Plzně přivézt originální recepty pravé neapolské pizzy přímo od mistů od Da Michele. Jelikož jsem přímo v neapolské pizzerii Da Michele na vyhlášené pizze margharitě byla několikrát, moc jsem se těšila.

Nezklamal. Otevřená restaurace se jmenuje Da Pietro (U Petra) a nachází se ve Smetnových sadech kousek pod divadlem. Pizzu připravují italové z Neapole a jejich veselá nálada je nakažlivá. Pizza je nejlepší v Plzni, to vám garantuji. A hlavně? Používají POUZE italské suroviny, takže si dokážete představit, jak chutná pravý italský pršut a mozarella buffala?:) 

Ceny: pizza cca 150 Kč



4 - Music club a café Anděl


Foto: http://www.arabfest.cz/archiv/2013/program/mista-konani/index.html

Nesmrtelná trojice – music club, kavárna a Anděl station – rychlé občerstvení s kvalitními surovinami.

Do music hall chodíme na koncerty oblíbených menších kapel, do station pro rychlé občerstvení s kvalitními ingrediencemi (například celozrnná bageta s uzeným lososem, čokoládový dort, cookies, brownies atd) nebo já si chodím pro čaje Harney and sons, které miluji.  Nicméně po jejich rozlévaném víně v music baru mi druhý den není dobře.

V kavárně je přidaná hodnota nespočet zajímavých limonád (domácí okurkovou miluji, ale také různé druhy col z USA), několik druhů nealko piv Bernard s příchutí, dobrá káva (Vescovi) a zajímavé dortíky, nejlepší je Tiramisu, pochopitelně. I víno mají dobré, bez ranního bolehlavu po jedné sklenice.
V létě funguje příjemná terasa.

Ceny: káva cca 35 Kč, sandvich od 35 Kč, čaj Harney 49 kč (konvička)

Lokace: Bezručova ulice, centrum Plzně, kousek od náměstí.


5 - Caffee diem


Foto: http://www.caffediem.cz/#mgl2157-jpg

Dva mladí majitelé si kavárničku doslova vymazlili. Příjemná blondýnka a šikovný klučina si otevřeli restauraci podle svých představ. Oba milují kávu a design. Jejich káva je z dílen Hardy cafe, takže si pochutnáte. Ráda podporřím mladé a talentované lidi, proto pokaždé, když chodím okolo, kupuji si od nich šálek kávy s sebou. Bohužel mám dvě výhrady – a to, že nemají letní terasu a že je kavárna bohužel v části města, kde je kriminalita a feťáci – v okolí Kollárovy ulice.

Doporučuji cappuccino, které Vám naservírují s typickou „větvičkou“ z pěny a jejich domácí limonádu. 

Lokace: centrum města – Palackého náměstí.

Káva: 33 kč espresso.


6 – rodinná restaurace Rango


Foto: https://www.plzen.eu/turista/ubytovani-a-gastronomie/gastronomie/vid_39/restaurant-rango.aspx



Kousek od náměstí je italská restaurace, kam chodím také slavit narozeniny a svátky. Vše co ochutnáte, má svoje kouzlo a je připravené z kvalitních surovin. Na mé 30té narozeniny jsem pozvala své kamarády a objednávali jsme si snad celý jídelní lístek dohromady, abychom všichni něco ochutnali. A všechno bylo famózní. Přítel je mlsoun a chodíme tam na créme brulee, které před vámi číšník zapálí. Nachází se tam i ubytovací kapacity, takže kdo chce do Plzně, doporučuji mu právě Rango. Lokace je kousek od náměstí a letní terasa je skvělá. Doporučuji i jako alternativu návštěvy plzeňského podzemí.

   Pamatujete si z chorvatska černou rýži? Tak v této úpravě si můžete v Rangu dát těstoviny. 
                                                         To černé  je sépiový inkoust :)



Opět máme známého číšníka, takže chodíme i za nim. Naše současná hosteska na promoakcích je také z Ranga. 
Tuto restauraci volím na zvláštní příležitosti, protože je stylová, dle mého názoru i luxusní a cenově lehce výš. 

Lokace: centrum města – Pražská ulice

Ceny: creme brulee – 95 Kč,  těstoviny od 139 Kč



Další místa, která mám ráda:

Kavárna Fellini – tam chodím hlavně kvůli terase, na kterou si sednu a pozoruji ruch náměstí. Kávu mají dobrou, nebo spíš takovou průměrnou, ale terasa je na výrobném místě.

Steak house Angus – nejlepší bifteky, filety ever. Krásné prostředí a terasa u vody. Cenově dražší, ale stojí za návštěvu. Chodím tam kvůli kamaráce servírce, ale i na večeře k výročí nebo narozeninám.


Café Franchie – pod velkým divadlem naleznete francouzskou kavárnu s různými quiche, fresh saláty a výrobným cappuccinem, které je opravdu nejlepší v Plzni. Nedala jsem jí mezi své TOPky proto, že se mi zdá velmi provařená a jakoby „hipsterský ráj“. Hipstři tam hodinu sedí nad jedním cappuccinem a lidé nemají možnost místa.


Americká restaurace Delish – nejlepší burgery ve městě, ale opravdu lepší než ve Slavii ( i když jen o trošku J). Nicméně opět mi trochu vadí ten hipsterský mainstream a kvůli týpkům, co si tam čtou forbes, fotí selfíčka třeba hodinu u jednoho piva, si tam člověk těžko najde místo, když jde z ulice.



Restaurace Maják na Slovanech – v naší čtvrti je jen jediná restaurace, která stojí za zmínku, a to restaurace Maják. My chodíme na denní menu občas z práce, ale delikátně se najíte  i na večeři. Ceny jsou však dražší, protože se jedná o lepší restauraci. Nicméně znám majitele a jeho přístup je opravdu revoluční. V restauraci funguje vše jak má, personál je spokojený a vše se odráží na atmosféře.



Pho time – galerie Slovany – Slovany. Jak už název napovídá, nikde ve městě si nedáte lepší vietnamskou polévku Pho. Za velkou porci zaplatíte 75 kč a můžete si zvolit, zda chcete kuřecí nebo hovězí. Nicméně je to jediná položka na jídelníčku, která opravdu vyniká, zbytek bude stejný jako z každé jiné čínské restaurace. Na obrázku je kuřecí a hovězí.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat