sobota 24. září 2016

Bratislava - město 1000 a 1 kavárny se slzičkou v oku + mé tipy kam zajít!

Dnes Vám budu vyprávět o našem výletě do Bratislavy, který jsme měli s mužem napůl pracovní a napůl zážitkový. Jelikož rozšiřujeme nové spolupráce i za hranice, sešli jsme se s potenciálním novým obchodním partnerem v Bratislavě a u toho si rovnou dva dny prodloužili pobyt.

Moje dojmy z Bratislavy, smutné ale zároveň krásné, naleznete v celém článku.




V Bratislavě jsme si zvolili příjemný hotel Holiday Inn, který se nachází kousek od centra, ale zároveň i na cestě k partnerovi, se kterým jsme měli schůzku.
Ubytování krásné, líbilo se nám, bazén byl osvěžující a personál ochotný. Snídaně dostačující.

Nicméně jsme se strašně divili, jak drahé je ubytování v Bratislavě. Mají buď socialistické hotely, které nabízejí za nehorázné peníze, nebo exclusivní hotely, kde dáte za noc třeba i 15 000 kč. Bohužel chybí zlatá střední cesta.


Ulice Bratislavy jsou nádherně zelené, všude uvidíte platany, obrovské stromy, zeleň a krásné budovy. 




Ráda bych vysvětlila, proč jsem článek pojmenovala tím, že Bratislava je město se slzem v oku. Protože od dob, co našim bratrům zavedli euro, je zde taková bída, která je bohužel cítit snad z každého koutu. Domy se rozpadají, město má šílené silnice, převládá špína a zanedbanost, protože město bohužel už nemá peníze na to, aby vše opravovalo. Nádherné budovy chátrají. Dokonce jsem zachytila jednu přímo na náměstí a málem jsem brečela u chátrající nádherné lékárny.



moje oblíbená ulice v Bratislavě, Kapitulská. Já bohužel úplně celá zchátralá.







Btaislavský podchod vyzdobili místní writeři




zaujaly mne však místní taxíky :)


Co se týče jídla a služeb, i to je v Bratislavě na celkem katastrofální úrovni. Najíte se tu neskutečně draho a úroveň je špatná. V normální restauraci si dáte řízek za 10 euro a přinesou Vám pomalu dětskou porci. Nicméně je to snad jediný způsob, kde bratislavané vydělávají - na spropitném od turistů. Jelikož pro turistu ze země EU jsou spropitné dvě eura maličkost, pro slováky je to velká částka. Proto je v "Blavě" tolik kaváren a restaurací - nejvíce se zkrátka vydělá na turistech, protože normální plat je tu žalostný. 

Ale co musím říci, že kavárny tu mají neskutečně vymazlené. Je vidět, že majitelé si hýčkají své prostory, aby přitáhli turisty. Většinou jsme totiž chodili do kaváren a byli jsme moc spokojeni.

Pivko a limonáda v americkém baru Hangout na Župném náměstí bylo za skvělé ceny! Konečně jsme narazili na podnik, kde nestálo pivo 5 euro a limonáda 3.



a vymazlená kavárnička Moj Bar v Dobrovičova 13






A co teprve neskutečně krémová zmrzlina Luculus na Hvezdoslavovo náměstie, kde se stojí obrovské fronty? Opravdu nejlepší zmrzlina ve městě!




Co se týče ještě zeleně, Bratislava má nádherný park ve čtvrti Petržalka, který prý v budoucnu plánuje předělat podle newyorského central parku. Ale když se podíváte, podobnosti s central parkem z NY tam opravdu jsou. Sad Janka Kráľa.



                                           výhled na bratislavského ufona (restaurace a vyhlídka)




Poslední fotky jsou výhledové z hradu na celé město:




Jaký je tedy můj finální dojem z Bratislavy?

Zamilovala jsem se do zelených stromů, krásných starých domů, galerie Danubiany a vymazlených kavárniček. Ale je mi strašně líto slováků, kteří trpí na tom, že mají euro, jejich krásné město se rozpadá a ceny v restauracích neodpovídají vůbec kvalitě. 



















Žádné komentáře:

Okomentovat