středa 5. října 2016

Chcete si půjčit v Chorvatsku jachtu? Na co si dát pozor.

Přináším fotky ze zářijové jachty, ale článek věnuji úskalím, která vás mohou čekat při půjčení lodi.


Kapitánský průkaz už máte, nebo ho jedete alespoň dělat. Máte nakoupenou literaturu, plánujete si na kapitanátu udělat onen posvátný papírek. Ale nevíte si rady s půjčením lodi? Bohužel to není vůbec snadné. Společností, které vám půjčí loď je jako máku, ale těch slušných je jako šafránu.



Víte, jak poznáte, že je charter spolehlivý? Jedině doporučením od vašeho známého. Protože když přijdete z „ulice“, můžou se stát následující příběhy, kdy vás chorvati oberou o Vaší kauci na půjčení lodi. Pokud tedy nemáte její pojištění.



Chorvaté když předávají loď, většinou vám jí dají a vy společně s předávajícím kontrolujete banality, jako je stav hrnečků, kuchyně, lan, motoru atd… Ale už nedokážete vidět pod loď nebo do motoru, zda tam není něco uvolněného. Může se vám stát, že když přijedete a budete předávat loď, potopí se majitel pod loď a bude jí kontrolovat. Pak vytáhne najednou fotografii rozbitého kýlu a přijdete o kauci. Jak mu dokážete, že jste nikam nenarazili? Máte důkazy, že tam nic nebylo, když jste přebírali loď? Na to právě sází většina nepoctivých charterů – nechte si před předáním lodi podepsat od majitele papír, že prohlédl loď z vody a že na ní nic nenašel a předává vám jí nebouranou. Protože pak na vás nic zkoušet nebudou.


Další ošemetná věc je ta, že když předáváte loď a chcete najít majitele, jsou triky s klíči od lodi. Majitel vám zavolá, že má jednání, že nemá čas přijet, ale že pošle chlapa, aby vám loď prohlídl a podepsal s vámi papír, že je vše v pořádku. Ale že mu máte nechat klíčky na kapitánském stolku. Vy podepíšete papír o předávce, kde je napsáno, že je vše v pořádku a s dobrým pocitem se budete řídit majitelovo pokynem ohledně klíčů. Jaké bude vaše překvapení, když vám zavolá majitel, že vám kauci nevrátí, protože nenašel klíče od lodi a že musí za ty peníze vyměnit několik zámků…
Dávete si opravu pozor, jezděte jen do známých charterů a nechte si doporučit společnost od dobrého známého, nebo se optejte na jachtařském foru.



My jezdíme s torette.hr, kde známe majitele, jeho děti, kamarády a známé a jsme spokojeni. Sídlí přímo v Zadaru.



Žádné komentáře:

Okomentovat