čtvrtek 2. června 2016

Výstava obrazů Na dosah -Současné umění z Drážďan

V Plzni se konala zajímavá výstava. Vlastně ne jedna, ale hned dvě. V galerii města Plzně, kterou můžete najít na náměstí v na rohu s ulicí Dominikánská, přivezli do galerie svá díla umělci z Drážďan.





První z řady výstav, které by v průběhu několika příštích let chtěly zmapovat současné umění v menších uměleckých centrech nedaleko českých hranic (Norimberk, Linc, Vratislav atd.), představuje šestici autorů působících v Drážďanech (Jan Kilian Böttcher, Eric Keller, Daniel Hoffmann, Sarah Gosdschan, Daniela Hoferer, Johanes Makolies).

Narodili se mezi lety 1978 a 1985 a nyní tedy patří ke generaci třicátníků, která bývá hnacím motorem vývoje umění. Reprezentují nejrůznější polohy, které lze jen obtížně převést na jednoho jmenovatele, ovšem důležité v tomto případě je, že vždy jde o klasická média. Vedle jednoho sochaře (Makolies) je tu zastoupena i kresba (Hoffmann) a nejrůznější formy závěsného obrazu. Všichni prošli zdejší výtvarnou školou Hochschule für Bildende Künste (Vysoká škola výtvarných umění) a dokonce hned čtyři z nich (Makolies, Hoferer, Böttcher a Keller) ji v posledních pěti letech reprezentovali na přehlídce nejlepších absolventů evropských akademií Start Point, na jejíž organizaci se podílí i chebská galerie.

(zdroj: http://galerie-plzen.cz/)

Kurátor výstavy: Marcel Fišer.

Představím Vám díla jednotlivých umělců, která mne zaujala


Eric Keller a jeho jemná barevná kompozice krajiny



Vyšívané motivy Daniely Hoferer



Líbí se mi stůl, na kterém také bylo dílo Daniely Hoferer



nejvíce se mi líbily sochy umělce Johanese Makoliese a krásné barevné kompozice umělkyně Sarah Gosdschan, které dýchaly pozitivismem.

Johanes a jeho dvě urbanistické kompozice (podstavec ze starých kol a kecky v betonu):




Sarah a její barevná "terapie"









Pokud se budete chtít podívat, výstava trvá do 14.6.2016 a vstupné je 40 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat