sobota 14. ledna 2017

Velký rozbor divadla aneb co bych z jakého žánru doporučila?

Dneska jsem si pro vás připravila trochu netradiční článek, týkající se kultury. Ráda chodím do divadla a můj nejoblíbenější žánr je opera a muzikál. Ráda bych Vám představila však moje oblíbence ze všech žánrů, které v divadlech můžete najít (činohra, opereta, drama, stand-up komedie, malá scéna, komedie, balet...). Zaměřím se hlavně na klasiku, kterou je dobré znát a přidám své tipy, co stojí za to vidět. Pánové si šplhnou  u svých partnerek a dámy se mohou kulturně vzdělat.






Opera: můj top 5 - o těch budu hlavně psát.

Carmen - dojemný příběh o chudé, ale vyčůrané cikánce, která má být po krádeži zatčena. Zatýká jí José, kterého svým šarmem přesvědčí a uteče mu. On je do ní zamilovaný, ale za to, že jí nechal utéci, pyká. I přesto jí miluje. Carmen však před ním dala přednost namyšlenému toreadorovi, José to nemůže unést a ze žárlivosti Carmen probodne u studny nožem.



Tosca - žárlivá milenka Tosca také stojí mezi několika muži. Její milenec -malíř, pomůže utéci svému příteli. Vznikají zápletky, kdy se do Toscy zamiluje komisař, který stíhá útěk malířovo přítele. Nicméně milenec Toscy je zatčen a popraven. Ta ze žalu skočí z Andělského hradu a skoncuje s životem.

Madamme Butterfly - ta je mi moc sympatická, i když stejně tragická. Lehkomyslný americký namyšlený poručík je floutek a v japonsku ho zaujme mladičká gejša Motýlek, která se kvůli lásce k němu vzdá své rodiny, tradic a víry, aby se za něj v japonsku vdala. On však ihned po sňatku odjede zpět do Ameriky, ona zůstává v japonsku a vychovává sama jejich syna, který se narodil po jeho odjezdu. Když znovu po třech letech přijede loď z Ameriky, vystupuje z ní poručík s novou manželkou a hodlá jí odebrat syna na výchovu v Americe. Motýlek žalem spáchá harakiri.



La traviata - je to adaptace mé oblíbené Dámy s kaméliemi od spisovatele Alexandera Dumase. Violeta je prostitutka, která je nemocná. Zamiluje se do ní a ona do něj, odjedou žít na venkovské sídlo jeho otce. Ten z toho není nadšený a prosí jí, aby mladému muži nebránila v budoucnosti. Ona z velké lásky odejde aby umožnila milovanému budoucnost bez ženy - prostitutky. Alfred je zničen. Znovu se setkávají na večírku v Paříži, kde je Violeta a předstírá lásku k baronovi, aby Alfredovi nemusela vysvětlovat proč ho nechala. Nakonec je nemocná Violeta oslabená z celé situace a umírá. Alfred se dozví pravdu, že ho opustila díky otci, aby mu nebránila ve štěstí. Ale ona už bohužel umře.

Aida - další tragédie milostného příběhu. Tentokrát je to z prostředí starověkého Egypta. Aida je etiopská princezna a Radames je egyptský vojevůdce. Princezna je zajala jako otrokyně společně se svým otcem, kterálem Etiopie. Radames je zamilovaný do Aidy, ale do Radamese je zamilovaná dcera faraona. V opeře se jedná o útěk Aidy i jejího otce, kterému dopomohl Radames a je za to zabit, i když se mu snaží faraonovo dcera pomoci.

Proměna: Radames je zazděn do podzemní hrobky, vzpomíná na Aidu a doufá, že klidně žije daleko odtud. Najednou se však objeví Aida, která se v hrobce již dříve ukryla, neboť tušila, co asi Radamese čeká a chtěla s ním sdílet jeho osud. Aida a Radames umírají a nad jejich hrobkou lká Amneris, nešťastná žena, která sama milovaného Radamese označila za zrádce a vydala jej do rukou faraonových.


muzikál: můj top 5

Cats
 -Abstraktní pohádkový příběh vypráví o pravidelném setkávání koček z Jellica na výročním bále, kde vždy jedna vyvolená kočka získává možnost dalšího života. Každá kočka se samozřejmě snaží o to být ona vyvolená a tak divák v průběhu představení poznává mnoho kočičích hrdinů rozličných jmen i charakterů… Nejvýraznější je postava staré kočky, která byla dřív v mládí královná bálů. Zpívá nejznámější a mojí nejoblíbenější árii Memories.

Sugar aneb někdo to rád horké – známe všichni příběh rozverné mladé zpěvačky Sugar v podání Marylin Monroe. Muzikál podle jednoho z nejzábavnějších filmů všech dob o dvou muzikantech převlečených za ženy,gangsterech a miliardářích. Adaptace v plzeňském divadle se mi snad líbila více než filmová verze.

Johanka z Arku - počátkem patnáctého století krvácí Francie pod nemilosrdnými údery anglických dobyvatelů. Křehká sedmnáctiletá venkovanka Johanka do jejíhož dětství krutě zasáhla válka, přichází za budoucím králem Karlem VII a žádá ho o armádu. Je skutečně poslem boží vůle, jak o sobě tvrdí? Když charismatická dívka prokáže u dvora jisté nadpřirozené schopnosti, získá skutečně velení nad zbytky francouzské armády, která marně obléhá Orleans. Zoufalým útokem ignorujícím základy válečné taktiky se jí podaří Angličany překvapit a za cenu velkých ztrát nakonec zvítězit. Johanka je šokovaná krutostí války, ale věrna svému božskému poslání spěchá s nejvěrnějšími bojovníky k hradbám Paříže, aby dokončila osvobození Francie. Král vrcholně spokojený s pozvolným obratem ve válce Johanku záměrně nepodpoří. Z prosté dívky se stává nepohodlná Národní hrdinka komplikující vychytralé pikle mocipánů. Johanka je zradou vydána do rukou nenáviděných Angličanů, postavena před inkviziční soud a upálena.  Příběh jsem viděla v divadle Hybernia v podání Lucie bílé a CD s muzikálovými hity jsem si přehrávala snad stokrát.

Krysař – příběh je originálem německého dramatika, ale dnes známe příběh Krysaře hlavně podle novely Viktora Dyka. Samotný námět Krysaře vychází ze saského, staroněmeckého motivu, který Dykovi posloužil jako volné schéma svého díla. Tato pověst s reálným základem vypráví o krysaři, který roku 1284 očistil město Hameln od krys, zamiloval se do starostovy dcery Agnes. Odměna mu starostou však nebyla vyplacena, krysař se rozhněval a aby nikomu neublížil, odešel, Agner umřela žalem (existuje několik adaptací smrti Agnes,, já jsem vybrala smrt žalem). Roku 1996 vznikl český muzikál Krysař napsaný Danielem Landou, režie se ujala Mirjam Müller Landa. Premiéru měl muzikál v divadle Ta Fantastika 7. listopadu 1996.

Drákula – asi jeden z nejoblíbenějších muzikálů po Hraběti Monte Christovi.
Drákula má mnoho znaků různých literárních žánrů, např. hororugotického románu a invazní literatury. Je strukturován jako řada zápisů v deníku a několika dopisů. Literární kritici zkoumali mnohá témata v tomto románu, jako např. role žen ve viktoriánské společnosti, sexualitu a migraci folklóru. Ačkoli vampýři nejsou původním Stokerovým výtvorem, kniha zvedla čtenářský zájem o toto téma. Také díky tomu bylo pak v průběhu 20. století vytvořeno mnoho divadelních a filmových adaptací s tímto námětem. Inspirací románu byla novela jiného irského autora Josepha Sheridana Le Fanu Carmilla. U nás je známá adaptace muzikálu v hlavních rolích s Danielem Hůlkou a Lucii Bílou.

komedie - v Plzni:

divadlení soubor MAJEB a cokoliv od nich (Kde je Lily, Pohřeb, B.O.T.A. ...)

cokoliv od divadelního dramaturga Procházky na nové scéně  (Jednotka intenzivní lásky aktuálně na scéně)

Škoda! - příběh o Emilu Škodovi, zejména pro plzeňany je to nesmírně zajímavá hra, protože pojednává o původu plzeňských Škodových závodů.

Činohry:

Bláznivý den aneb Figarova svatba - Klasická francouzská komedie nikterak nezestárla. Ve svůj svatební den brání sluha Figaro svou lásku Zuzanku před milostnými nároky hraběte Almavivy, který chce uplatnit právo první noci. Bavíme se Figarovým důvtipem a umem a fandíme jeho odvaze důrazně se ptát, proč existuje vrstva vyvolených, která si nárokuje pouze výsady a výhody. Je až s podivem, jak se více než po dvou stoletích stává i společenská rovina hry znovu aktuální.
Král LearShakespeare. Král Lear je oblíbený vládce.Měl tři dcery a když jim chtěl rozdělit majetek, chtěl to udělat co nejspravedlivěji pro všechny, proto se rozhodl že která nejlépe vyjádří lásku k svému otci, tím více dostane území. Bohužel nejmladší, ale nejmilovanější dcera nedokázala popsat co cítí, tak jí otec vykázal ze země. Vzala si však francouzského krále. Dvě dcery, které nejlépe popsaly lásku k otci nakonec chtěli vše jenom pro sebe a otce dohnali k šílenství. Nakonec ho jeho nejmladší dcera jela zachránit, ale musela bojovat se sestrami, které francouzská vojska nechtěly pustit na území anglie. Dcery však vyhrály, nejmladší sestra byla pověšena a otec umřel žalem. Tragická je i postava Glostera a syna Edgara, u kterých se odehrává podobný příběh, jako u Leara a sester.
Manon Lescautklasika a jedna z mých nejoblíbenějších her, autorem je Vítězslav Nezval. Rytíř Des Grieux potká krásnou Manon, kterou rodiče poslali do kláštera. Rozhodnou se spolu utéci do Paříže, ale Manon se setkává s panem Duvalem, který jí věnuje nádherný náhrdelník. Ale Griexovi to neřekne a stýká se s bohatým Duvalem. Vystřídá ještě spousta milenců, zápletky jsou i s Duvalovo bratrem. Nicméně Manon nemocná umírá v náručí des Griexe, kterého milovala nejvíce ze všech.
Othello – Děj se odehrává v Benátkách a na Kypru v 15. století Othello je vojevůdce, původem mouřenín, ve službách Benátské republiky a za ženu si vzal Desdemonu, dceru senátora Brabanzia. Jejich sňatek je však tajný, protože otec Desdemony s ním nesouhlasí.Do děje vstoupí válka s Turky a Othello jede na Kypr, aby bojoval. Othello pojme podezření, že je mu žena nevěrná a má to dokázat šátek, který bohužel Desdemona ztratila. Ten jí ze žárlivosti zardousí.
Macbeth -  klasický tragický příběh od Shakespearea, já jí viděla v našem divadle JK Tyla v podání Martina Stránského, což byl opravdu velký zážitek. Děj začíná příchodem čarodějnic, které Macbetha obdarují třemi věštbami a hned zmizí. Generál Macbeth ve válce poráží norské povstalce a král mu za to uděluje titul (první věštba). Jenže jeho vyčůraná manželka sní o trůnu a zinscenuje vraždu krále a Macbeth se tudíž stává vládcem Skotska (druhá věštba). Ale třetí věštba od čarodějnic slibuje, že král bude zavražděn…
Balet:
samozřejmě nejznámější je balet Labutí jezero, ale na tom jsem popravdě ještě nebyla. Ale chystám se.

Poslední zajímavý "alternativní balet" jsem viděla Krysaře na malé scéně Plzeňského divadla.

Doufám, že Vás můj trochu více kulturní článek moc nenudil a ať už se rozhodnete pro jakýkoliv divadelní žánr, který Vás láká, rozhodně doufám, že jsem Vám článkem lehce pomohla.

Žádné komentáře:

Okomentovat