čtvrtek 21. dubna 2016

Czechiatip - nádherné Novohradské Hory a katastrofa ze slevového portálu


Rozhodli jsme se, že si pořádně procestujeme Novohradské hory na kolech a podíváme se i na rakouskou stranu. Hledali jsme nějaké solidní ubytování, kam bychom po náročných dnech složili hlavu a odpočinuli si.

Chtěli jsme nějakou kompletní nabídku, kde bude možnost wellness nebo bazénu, stravování a slušného ubytování.
Vyskočila na nás nabídka balíčku Romantika v Novohradských horách v hotelu Hojná voda.
Balíček vypadal velmi slibně.

·        
       Romantické ubytování pro dva ve staročeské chalupě pro dva na dvě noci
  • ·         láhev vína na pokoj
  • ·         1x porce zmrzliny pro dva
  • ·         Snídaně formou švédských stolů
  • ·         Bohatá polopenze s nabídkou večeří
  • ·         1x vstup do fitness
  • ·         Volný vstup do bazénu

Cena nás trochu zarazila, protože byla cca 3000 Kč pro oba za to vše, nicméně když tam měli uvedeno, že se jedná o promo akci, neváhali jsme využít.


Co nás však čekalo na místě, bylo docela šokující. Nejsem náročná turistka, ale když čekáme něco, co je dáno, o to větší je zklamání, když je něco jinak.

V první řadě paní naprosto nevěděla, že jsme ubytovaní,  i když jsme si termín objednali a dopředu zaplatili voucher.  Dobrá tedy, po několika pokusech o vysvětlení a mávání vytištěným voucherem jsme nakonec dostali pokoj. Naše překvapení však bylo, že v pokoji byly dvě palandy. Romantika jak vyšitá.

zdroj: http://www.hotel-hojnavoda.cz/?page_id=124



Pochopitelně jsme se ozvali a pokoj reklamovali. Nicméně prý budeme mít svůj pokoj druhou noc.
Dobrá, nedalo se nic dělat a my jsme se šli dolů najíst. V ceně byla lahev vína, proto jsem se podívala do vinotéky, kde měli výběr vín Habánských sklepů. Rozzářila jsem se, protože Habány miluji. Řekla jsem paní, zda bychom si teda mohli vybrat lahev vína, kterou máme v ceně.  Habánské sklepy jsou levnější vína, v samoobsluze je mají cca za 109 kč, tak jsem čekala, že ta lahev bude v ceně pokoje.
Paní však odešla dozadu a vylovila nám nějaké víno, které evidentně patřilo k těm nejlevnějším patokům, co jsou v Kauflandu ve slevě za 49Kč. Tak bohužel i chutnalo. To nám totálně zkazilo večer a šli jsme radši spát.

Ráno jsme se šli zeptat, kde je ten fitness a bazén. Bylo nám řečeno, že fitness je někde ve městečku asi o 10 km dál a když si tam půjdeme zacvičit, proplatí nám vstup. Cože???
Bazén, který měl být údajně v blízkosti hotelu, byl také 10 km daleko a bylo to veřejné přírodní koupaliště, který byl zaplavený dětmi a obyvateli tmavší pleti, kteří skákali do bazénu z každého rohu a vůbec  jim nevadilo,  že si chce někdo zaplavat.

Zdroj: http://www.hotel-hojnavoda.cz/wp-content/uploads/2012/02/prkoupaliste.jpg


Snídaně a večeře byli v pořádku, pochutnali jsme si. Poslední večer jsme seděli na terase a uviděli automat na točenou zmrzlinu z Opočna a dostali jsme chuť na pořádnou porci. Já jsem si vzpomněla, že máme vlastně v ceně dvě porce zmrzliny. Běžela jsem ke stroji a chtěla jí objednat.
Co jsem mohla pochopitelně čekat- obsluha mi řekla, že pokud chceme zmrzlinu, v ceně balíčku není zmrzlina z automatu, ale přinesli nám dva kopečky nejlevnějšího polárkového dortu se šlehačkou, která snad nikdy neviděla mléko.
Takže asi tak. Tohle byla naše nejhorší zkušenost ze slevových portálů a řekli jsme si, že se jich na čas vzdáme. Hodnocení jsme dali špatné, stejně jako byl hotel a služby.



Nicméně abych přešla k té příjemnější části, Novohradské hory jsou nádherné. Pokud půjdete do lesa, okouzlí vás velké kameny, mechy a všudypřítomný zvuk přírody. Je to dle mého názoru jedna z nejkrásnějších částí Česka.

Byli jsme na kolech, udělali jsme si výlet do Stropnic, do Nových hradů a Tereziina údolí, které nás nadchlo svojí divokostí a nádhernou přírodou.




Co jsme tedy konkrétně navštívili?

Kraví hora

Kraví hora (953 m) je jedním z vrcholů Novohradských hor tyčící se kousek od obce Hojná
Voda. Samotná hora je velmi bizarním přírodním útvarem. Na úbočí se rozkládá rozsáhlé žulové suťové pole, zčásti zarostlé náletovými dřevinami. V lesních partiích se vyskytují neobvyklé skalní útvary, mezi nimiž je nejznámější kámen zvaný Napoleon. Díky blízkosti státní hranice s Rakouskem byla celá oblast za minulého režimu bedlivě sledována pohraničníky a ti po sobě v oblasti zanechali několik vojenských hlásek. A právě na vrcholu Kraví Hory byla v roce 1989 postavena poslední z nich. Po společenských změnách byl vrchol hory zpřístupněn a věž se, i přes zákaz vstupu, stala oblíbeným cílem turistů, kteří pro její krásný výhled postupovali krkolomný výstup po žebřících.
V roce 2001 byla vojenská hláska přebudována na rozhlednu. Železný žebřík byl vyměněn za točité schodiště a rozhledna doplněna šikmými podpěrami pro lepší stabilitu. Rozhledna má tři plošny, z nichž ta nejspodnější je vylídková. Na zvývajících dvou se nachází technologické zařízení. Rozhledna se 133 schody je vysoká 42 metrů a z výšky 32 metrů nabízí nádherný kruhový výhled na Novohradské a Slepičí hory, Třeboňskou pánev, Blanský les a přilehlou oblast Rakouska. Za dobrých klimatických podmínek lze spatřit Alpy. Přístup je volný.
zdroj: http://www.hotel-hojnavoda.cz/?page_id=19



Prales Hojná Voda

Národní přírodní památka, veden jako vzácný i na seznamu UNESCO. Jedna z nejstarších přírodních rezervací ve střední Evopě. Založen roku 1838 hrabětem Jiřím Buquoyem na svahu hory Vysoká (1.034m) 4 km od obce Hojná Voda.
Dnes má rozlohu 8,56 ha a těsně hraničí s Rakouskem. Tvořen je pozůstatky přirozených smíšených lesních porostů s převahou přestárlých jedlí, buku, smrku a javoru klenu. Sám prales se neobnovuje, okolní porosty však pocházejí většinou z přirozené obnovy. Pralesovitý ráz utrpěl v průběhu obou světových válek, kdy byly nejsilnější jedle vytěženy na stavbu lodí.
V současnosti je Hojnovodský prales přístupný, až k němu vede červená turistická značka místního turistického značení z Hojné Vody. Kolem pralesa byla vybudována naučná stezka. Její první čast kopíruje tzv. Süsovu cestu (na kameni po pravé straně pamětní deska k 150 výročí vyhlášení rezervace (1838 – 1988)), z ní pak odbočuje, klesá a podél státní hranice se vrací zpět.
Zdroj: http://www.hotel-hojnavoda.cz/?page_id=44

  

  

Tereziino údolí

Tereziino, zvané též Terčino, popř. Terezčino, údolí je anglický lesopark, ležící asi 1 km jihozápadně od Nových Hradů v údolí říčky Stropnice v Novohradských horách. Park dnes slouží zejména rekreačním účelům a je veřejnosti volně přístupný. Parkem prochází naučná stezka, která seznamují návštěvníky s historií parku i se všemi zajímavostmi, které se zde vyskytují. Vstup do chráněného území je z Údolí pod Novými Hrady poblíž odbočky silnice k Horní Stropnici.
Původně krajinářský park se rozkládá na území o rozloze okolo 138 ha. Místo původně sloužilo šlechtě jako bažantnice, jejíž původ je možné hledat již v r. 1667. O necelých sto let později – konkrétně roku 1756 se bažantnice z podnětu hraběnky Terezie Buquoiové změnila na rozsáhlý přírodní krajinářský park zvaný „Vallancherie“ . Dnes se park jmenuje po své zakladatelce. Hraběnka svou myšlenku na vybudování anglického lesoparku mínila vážně a tak zde nechala vysazovat nejen cizokrajné stromy a keře, ale podle cizího vzoru začaly v krajině vyrůstat i některé odpočinkové stavby a z dnešního pohledu rekreační zařízení. V letech 1788 – 1797 byly vybudovány malé soukromé lázně dnes nazývané Lázničky a r. 1803 tzv. Modrý dům, ve kterém šlechtična s oblibou trávila letní měsíce. Modrý dům se do dnešní doby zachoval jako ruina, neboť byl r. 1915 z velké části zničen povodní.
V budování se pokračovalo i po hraběnčině smrti. Vznikaly pavilonky a pomníčky s veršovanými nápisy, budovaly se rybníčky. Roku 1817 přibyl umělý vodopád, který zůstal atrakcí do dnešních dnů. Napájí ho pomocí náhonu se stavidly samotná říčka Stropnice. Od vodopádu stezka pokračuje hlubokým skalnatým kaňonem. Na samém konci areálu leží tvrz Cuknštejn postavena v letech 1488–1491. Stavba představuje jednu z nejlépe zachovaných pozdně gotických tvrzí pravidelného typu.
Zdroj: http://www.hotel-hojnavoda.cz/?page_id=57









a jedna skákací

Na konci našeho výletu jsme se zatoulali do Žofínského pralesa. Co nás mile překvapilo, byla příjemná restaurace v  Pensionu Lesovna Žofín. Výběr z jídel nebyl veliký, ale o to více byly na jídelním lístku speciality. Pohlreich by se tu otočil na patě a odešel by hejtovat do hotelu Hojná voda.

Dali jsem si litr osvěžující vody, kávu, já jehněčí medailonky s brusinkovou omáčkou a palačinku s borůvkami. Káva byla také vynikající. Z cyklovýletu jsme jeli na náš slavný hotel, převlékli jsme se a znovu jsme se sem vrátili na příjemné posezení.
 


a jako bonus jsme měli nádherný výhled z terasy:



Řekli jsme si, že až pojedeme zase do Novohradských hor, penzion Lesovna Žofín to jistí!

Žádné komentáře:

Okomentovat