úterý 19. dubna 2016

Alpy - italská Santa Catherina Valfurva

Jako každý rok vyrážíme s přáteli na týden do Alp přes cestovku New Dama.


Je to úsporné řešení a nejlevnější varianta, jak se dostat do Alp a parádně si zalyžovat.
Týden včetně skipassu a ubytování v dvoulůžkovém pokoji nás stálo krásných 6000 Kč na jednoho. Plus doprava a jídlo, nicméně to si každý může obstarat sám ve své cenové kategorii.


 Santa Caterina je menším střediskem oblasti Alta Valtellina. Tu tvoří aspolečně s Bormiem - Valdidentro a Livignem       (celkem přes 230 km tratí). Santa Caterina leží trochu stranou - 12 km jihovýchodně od Bormia směrem na v zimě uzavřený Passo di Gávia.











I přes svou relativně skromnou velikost nabízí Santa Caterina velmi kvalitní tratě. Je domovkým střediskem Deborah Compagnoni a v roce 2005 byla společně s Bormiem dějištěm mistrovství světa v alpském lyžování. 

Areál leží na severních svazích Cresta Sobretta (2775 m), kromě dvou krátkých modrých v něm naleznete hlavně červené a černé sjezdovky. Unikátní je zejména několikakilometrový sjezd z vrcholu Cresta do Santa Cateriny. 



Novinkou pak je rozšíření areálu i na druhou stranu Monte Cresta. 

Díky blízkosti Bormia a Valdidentro se jistě vyplatí pořízení společného skipasu Alta Valtelina (dalších 80 km tratí) .
- See more at: http://www.skinet.cz/santa-caterina/informace-lyzovani-snowboard-vleky-doprava#sthash.zlepxyV6.dpuf



a moje tipy?

Pokud jedete v partě, jistě i u vás po večeru padne nějaká ta sklenička alkoholu. Určitě si pořádně nakupte alkohol v Linignu. Není o tolik levnější, než v ČR, ale určitě lepší, než kdyby vám došel a vy jste museli hledat v Santa Caterině obchůdek, který je tam snad jenom jeden.

Neseženete tam skoro nic, proto doporučuji se zásobit dopředu jak jídlem, tak i pitím.


Vezměte si s sebou pasy. Pojedete přes Švýcarsko.

V Santa Catherině je pouze jeden jediný bankomat, který byl za našeho pobytu celý den znepřístupněný díky poruše. Myslete na to a hotovost si vyberte v Bormiu nebo Livignu.

Pokud se vám nebude chtít jeden den lyžovat, určitě se jděte vykoupat do termálních lázní v Bormiu. Bude se vám tam líbit, jsou tam sauny, wellness, několik jezírek a koupališť.





Udělejte si na sjezdovku svačinku a vezměte si batoh, do kterého dáte pití a drobné jídlo. Až budete mít hlad, vyhnete se velikému utrácení za pizzy a fast food občerstvení. Neříkám, že je jídlo hnusné, ale přeci jen si raději dejte proteinovou tyčinku a doma si po lyžích uvařte normální jídlo - místní výběr pizz, hranolek, hamburgerů a foccacii není zrovna to pravé, jak se plnohodnotně najíte. A pití stojí také draho.Pokud máte žízeň a jste zvyklí hodně pít, necháte na sjezdovce minimálně 10 euro za obyčejné doplnění pitného režimu. Voda pullitrovka stojí okolo 2 eur, takže si to dobře rozmyslete :)
Batůžek můžete krásně nechat pověšený u jakékoliv hospody a nikdo vám ho snad neukradne. Jídlo a svačinku si snězte raději na lanovce, protože není zdvořilé se krmit vlastním jídlem na stolech, které jsou určené pro hosty restaurace.

Výhled ze skibaru Sunny Valley



Pokud jedete autem, určitě se snažte si auto doplnit tak, abyste byli 4. Je to sice banalita, ale spousta lidí na to nemyslí a pak jim vyskáčou náklady na maximum.


Žádné komentáře:

Okomentovat