úterý 19. dubna 2016

Co zde čtenáři mohou očekávat? Aneb jdu s kůží na trh

Ahoj,
vítám vás u prvního článku. Ráda bych se napřed popsala. Myslím si, že je velmi důležité vědět, jaké mám zájmy, aby bylo všem jasné, co mohou očekávat od tohoto blogu.

Jmenuji se Nadia, je mi 30 let a žiji již přes 20 let v Plzni.

Narodila jsem se v Oděsse v době Sovětského svazu. Dříve jsem žila pár měsíců v USA (Montauk - NY), v Itálii (Pescara) a pracovně jsem pobývala ve Wiesbaden (Německo).  Takže všemi těmito 4mi jazyky hovořím a snažím se v nich neustále zdokonalovat.

Asi jste správně pochopili, neposedím na místě a ráda cestuji, to je můj život. Už jako malá jsem byla zvyklá pendolovat mezi Plzní a Oděssou, proto ke svému životu potřebuji neustálé změny prostředí. A o tom bude můj blog.


Záliby:

Cestování snad není ani zájem, spíš jako lifestyle. Zvykla jsem si cestovat od malička, proto musím stále zkoušet nové destinace, objevovat nová místa, někam jezdit, poznávat, dívat se, prožívat a vdechovat do sebe nové vjemy z nových míst. Ať už je to nově otevřená kavárna v Plzni, vernisáž v Praze, výlet autem na Orlík nebo Thajsko, na všem si vždy nacházím ten správný "drive".

Mezi mé zájmy patří nakupování. Pokládám se celkem za shopaholika, nicméně vás možná potěším tím, že mám zkrátka ráda různé hrabáky, zapadlé obchůdky a second handy, ve kterých objevuji mnohdy neskutečné poklady. Nakupuji nové kousky hlavně v zahraničí. Proč nakupuji takhle individuálně? Zkrátka proto, že mne nebaví dnešní přístup obchodních řetězců k oblečení. Tisíce hadrů za jednu sezónu? Proč? Když v obchodech je vesměs všechno stejné, a nelázeží na tom, zda jdete právě do Promod, Zary nebo New Yorkeru. Pořád stejné věci z příšerného materiálu. Tak jsem se rozhodla většinou nakupovat mimo ČR a pokud už v ČR, tak v outlet second handech, kde mají zahraniční značky. Mezi mé oblíbené obchody patří second hand Textil House, London underground fashion a také ráda nakupuji na Vinted.cz, kde i prodávám.
Není to jen o oblečení, mám ráda doplňky do bytu, obrazy a knihy. Bohužel jsem docela postižená nákupy, ale zatím mi to nijak neruinuje peněženku, takže zůstávám klidná.




Další můj zájem je umění a vernisáže. Mám ráda abstrakci a moderní malířské umění. Můj nejoblíbenější malíř je Joan Miro, Kandinsky, Klee a některá díla Picassa. Pokaždé, když jedu někam mimo ČR, přivážím si ráda obrazy místních pouličních umělců. Mám malý byt, ale vždy se místo na nový obraz někde najde. Obrážím ve městech vernisáže a výstavy, ráda se dívám na různé obrazy a hledám si v nich sama svůj smysl. Baví mně to.

Mezi další koníček patří četba a psaní. Když mi bylo 15, zkoušela jsem psát různé povídky. Některé jsem i publikovala, byly nejspíš dle komentářů dobré. Proto jsem se rozhodla začít se realizovat znovu, konkrétně psaním tohoto blogu. Mám velkou knihovnu, která skrývá poklady, které bych ráda předala jednou svým dětem. Mezi nimi je například sběratelská edice Vojny a mír, kompletní díla Charlese Bukowskiho, Remarqua, ale nepohrdnu ani českými "pohodovými" autory jako je Viewegh, Hartl nebo Boček.


Sport a wellness - naprosto jsem propadla sauně, nordic walkingu, józe a seznamuji se lehce s posilovnou, se kterou zatím však nejsem kamarádka. Cvičím každý týden jogu podle Iyengara, kde opravdu záleží na provedení pozice, ve které zůstáváme delší dobu. Je trochu pomalejší a propracovanější, než hatha, power nebo hot yoga, nicméně mne jde spíš o ulevení si od náročného dne a od věcí, které mi "zanáší" hlavu. Je to pro mne forma meditace. Jelikož nejsem zrovna ukázkový healthy life style person, tak si občas dám cigaretku ke kávičce, od čehož se odvíjí má záliba v kavárenském zevlingu. Nicméně se to snažím korigovat saunou, která alespoň trochu vypotí škodliviny z těla a jednou týdně HIITem, což je náročný kardio trénink. Občas si dám i bazén a pokud je hezky, chodím s hůlkami po parku. Pokud je ošklivě, mám zrovna bad day a nikam se mi nechce, zacvičím si doma na xboxech nějaký tréningový program, který mám nastavený podle své váhy a preference. Je výhoda mít doma kinetický senzor, máte hned pocit, že vás péruje trenér stejně jako v posilovně.

Kavárny a restaurace - nejsem moc velký gurmán, vysadila jsem z jídelníčku pšenici (i když vím, že úplně se jí zbavit bohužel nejde, je v 80% jídel) a plánuji vysadit i mléko, proto je pro mne docela těžké najít nějakou restauraci, kde si opravdu pochutnám bez výčitek. O to je můj prožitek lepší, pokud narazím na vskutku pěkné místo, kde ještě k tomu příjemně vaří. A věřte - většinou se taková místa dají objevit v nejzapadlejších uličkách mimo turistické trasy. O tom bude můj blog a tyto místa vám budu představovat.
Miluji kávu - miluji když mi přinesou voňavý hrneček, který je krásně naaranžovaný se skleničkou vody, příjemným mlíčkem a zajímavými cukry. Jsem estét a hodně mi záleží na prvním dojmu. Nepřišla bych do restaurace, kde mají nedbale hozené slánky a pepřenky, které pamatuji socialismus, ani nechutné popelníky přeplněné vajgly. Kavárna na mne musí dýchat příjemnem, abych se v ní dokázala cítit tak, jak potřebuji - abych ležérně pozorovala lidi, četla si knihu nebo časopis a vychutnávala dobrou kávu. A v místě, kde je neuspořádaný chaos si lidé těžko odpočinou.

Krásno, estetika, pořádek - budu se vám snažit na blogu dát všechno z toho, co bude pastvou pro oči jak pro vás, tak i pro mne na mých cestách.

ŽIVOT NENÍ O PENĚZÍCH, ALE O VJEMECH A PROŽITCÍCH.










Žádné komentáře:

Okomentovat