středa 20. dubna 2016

Alpy - středisko Oetz a nespravedlivá pokuta od Booking.com

Krásný den všem,

přináším opět report z dalšího alpského střediska, konkrétně z Oetzu v Rakousku.

Rozhodli jsme se s kamarády jet na prodloužený víkend lyžovat. Nebylo nic jednoduššího, než vybrat středisko, zamluvit ubytování a už se těšit na lyžovačku.

Pečlivě jsme prozkoumali počasí a když jsme zjistili, že o víkendu před velikonoci bude krásně, ihned jsme si bookli ubytování.

Jelikož nám nevadí dojíždět, rozhodli jsme se pro levnější formu ubytování, a to v nedalekém městečku Mieming. Penzion Wallnoefer sliboval krásný apartmán pro pět lidí v klidné části za velmi příznivou cenu. Proto jsem penzion zamluvila.






Už při příjezdu nás čekala komplikace v podobě toho, že náš pokoj bude prý připravený až zítra, takže nám paní dala na jednu noc náhradní. Docela nám to vadilo, protože nemůžeme rozkramařit všechny věci, ale vyndat z krosen pouze nutné oblečení a hygienu s tím pocitem, že se druhý den budeme muset opět zabalit. Místo jednoho apartmánu jsme dostali 3 menší pokoje s tím, že bohužel pouze jeden měl sociální zařízení. Nicméně paní nám to vykompenzovala snídaní, takže jsme byli nakonec spokojeni a nechali jsme to být, nebudeme se přeci trápit maličkostí, která nejde změnit a šli jsme lyžovat.

Počasí bylo ukázkové.


Kluci si užívali pivko a lehárko.



a já se vyžívala ve fotkách :)



Středisko Hochoetz je rozdělen na dvě střediska, které odděluje hora. První je Oetz a druhé je Kuhtai. Obě mají hodně do sebe. Najdete tu několik sjezdovek, skipark, krásné penzionky a kavárničky, ale také hodně lidí, proto jsme raději zvolili Oetz, protože na Kuhtai jsou většinou velké zájezdy lyžařských škol.  Skipass na den stojí 35 euro, což je naprosto skvělá cena. Záloha na kartičku je 5 euro.


Sjezdovky

Lehké: 12 km
Středně těžké: 21 km
Těžké: 3 km

Nejdelším sjezdem v Hochoetzu je Nr. 2 + Nr. 9 (Brunnenkopf-Ochsengarten) o celkové délce 5 km a s převýšením 610 m.

Nejtěžší sjezdovou v Hochoetzu je Nr. 8 Mohrenkopf o celkové délce 1 km a s převýšením 300 m.

Přepravní zařízení (lanovky a vleky)

Kabiny: 0
Kabinky: 2
Lanovky: 6
Vleky: 4

Celková délka lanovek a vleků v Hochoetzu činí 10.9 km s přepravní kapacitou 16.286 osobza hodinu.
Lyžařský areál Hochoetz se nachází u ústí údolí Ötztal do Inntalu a leží jen asi 5 kilometrů od dalšího známého areálu alpského lyžování Kühtai. V zimě je mezi oběma oblastmi v provozu pravidelná autobusová doprava pro příznivce sjezdového lyžování a obě střediska sdílejí společný skipas.
V porovnání s lyžařským areálem Sölden, který se nachází asi 25 kilometrů jižněji dále v údolí, je skiareál nad vesničkou Oetz daleko menší a profilem svých sjezdovek jsou zdejší sjezdovky předurčeny pro skvělé lyžování rodin s dětmi. Návštěvníci oblasti na začátku Ötztalu tady mají k dispozici celkem 85 kilometrů sjezdových tratí, na kterých se bude lyžování líbit hlavně začátečníkům a pohodovým lyžařům.
 



Když budete na sjezdovce, dejte si určitě polévku s párkem. Stojí 7 euro a najíte se skvěle.



První den po lyžování jsme přijeli do hotelu a ubytovali nás v docela příjemném apartmánu, který měl dokonce i myčku na nádobí a krásný výhled na hory. Byl to statek, takže všude vonělo seno a "prasečák", který mne naprosto nevadil, ale kluci měli trochu problém :). Nicméně mne se to moc líbilo.



Na konci našeho pobytu jsme zaplatili za ubytování, poděkovali a odjeli. O to více mne překvapila zpráva z Booking.com, že jsme nedorazili na ubytování a že mi strhnou z účtu 1800 za blokování rezervace. Docela jsem koukala, protože jsme platili za ubytování a dostali i účet.

Komunikovala jsem s bookingem, poslala scanem účet za ubytování. Vše se vyřešilo a nic mi nestrhli, nicméně tohle je pro mne velmi nemilé překvapení. Stalo se vám to někdy?

Nenapadá mne jiné řešení, než že si hotel chtěl trochu přilepšit. Protože kdyby nás přiznal, musel by platit cca 20% z ceny ubytování jako provizi Bookingu. Nemám na bookingu účet dlouho, proto si hotel nejspíš myslel, že nám žádná pokuta nedorazí a on nemusí platit provizi bookingu. Nicméně se tak nestalo, já zaslala screen o platbě a vše se vyřešilo.

Stala se nám další nepříjemnost ve Vídni, ale to je na další článek .

TIP:

Dávejte si při rezervaci na bookingu velký pozor, berte si s sebou doklady, kdyby se vám stalo něco podobného. Protože když to nebudete mít jak dokázat, platíte jak ubytování hotově na místě, tak i pokutu bookingu.

Když vybíráte destinaci na lyže, vždy se dívejte na předpověď počasí například na serveru http://www.yr.no/. Aby se nestalo, že vám počasí zkazí celou dovolenou.

Dívejte se také na ceny skipassů a porovnávejte se sjezdovkami. Některé destinace nabízí docela předražené ceny a sjezdovky jsou malé nebo nekvalitní. Vždy porovnávejte cenu s kvalitou.

Snažte se natankovat benzín v bezcelních zónách. Vyplatí se to.




Žádné komentáře:

Okomentovat