čtvrtek 7. července 2016

Czechiatip - rekreační areál Orlík-Loužek aneb nikdy jsem nezažila větší peklo, OPRAVDU!

Dnes to bude jeden opravdu hodně smutný příběh L Tak kde bych začala? Asi proč a jak jsem se sem dostala…



Chodím moc ráda na jogu. Za prvé mi bolely záda, za druhé jsem potřebovala nějakou aktivitu, která mi pomůže upevnit koncentraci. Pořád dělám aerobní sporty a nemám nic, co by mne nějak hodilo do klidu. A právě  jinak než jógou se uklidnit nedokážu, protože jsem od přírody hyperaktivní člověk a odpočívat mi dělá asi stejný problém jako logaritmické příklady. Takže jóga je moje záchrana.




Chodím do školy jogy již dva roky a rozhodla jsem se, že pojedu na týdenní soustředění, abych si pořádně narovnala záda. Mělo to být intenzivní soustředění na Orlíku, který mám díky lodím a vodě moc ráda. Neváhala jsem a podala jsem přihlášku, strašně jsem se těšila, jako všichni ostatní.
Každoročně se totiž jezdilo do jednoho hotýlku, kde skvěle vařili a všichni si to chválili, jezdilo se tam asi 30 let. Letos se poprvé zvolila jiná destinace, protože se ten pension opravuje. Nikdo tedy nevěděl, do čeho jdeme. Jelikož jsem na soustředění s jogou jí vegetariánská strava pro pročištění organismu, měli jsme štěstí, že nám nový areál vegetariánskou stravu přislíbil.

Až na místě jsme se dozvěděli, co nás čeká. Rekreační areál Orlík- Loužek vypadal na fotografiích takto, takže po areálu Hnačov, o kterém jsem psala v příspěvku z června, jsem si říkala, že horší to být už nemůže:

Slibovali nám toto:

http://www.orlik-apartmany.cz/skoly-v-prirode-orlik-louzek.html

Ale realita? Přísahám vám, tohle jsem fakt „nežrala“ a nikdo nečekal,  co přijde.
Při příjezdu k naší chatce jsme se kochali tímhle výhledem.  Čichala jsem průser. Přijížděli jsme dopoledne, ale pokud bych přijela večer, rovnou bych se asi otočila a jela domů…






Vyfasovala jsem své klíče od chatky. S obavami jsem se šla ubytovat. Myslela jsem, že se mi to zdá. V pokoji byly jen dvě postele a jedna židle, obrovské wavky a hnusný, umaštěný závěs. Koupelna vypadala tak, jako když se v ní vystřídá dvacet škol v přírodě během jednoho měsíce. Měla jsem problém si dojít i na záchod a vysprchovat se, protože jsem se toho prostě štítila. Hlavně odporný zápach zatuchliny jsme nemohly vyvětrat, protože se stále vracel…






Dostal mne anglický nápis na podložce – Vojage a weast coast. To už jsem fakt raději nechtěla komentovat.

Měli jsme mít vegetariánskou stravu – snídani, oběd, večeři. Přináším fotky z jídelny. Chcete opravdu vědět, jak vařili? Nebudu naprosto vyprávět, pro mne to byl nejhororovější zážitek, co jsem kdy měla.





 Příklad oběd: smažené vajíčko z obou stran, k večeři jsme dostali studené nesolené těstoviny s třemi malými kousky rajčete, neomaštěné nic. Dále knedlík obalený ve vajíčku. Nikdo to nejedl. A příbory – pamatujete si hliník?
Nejsem moc náročný gurmán, ale ty těstoviny mi tak dostaly, že jsem prostě se rozhodla jíst mimo „pension“. Nebyla jsem sama. Bylo mi trochu líto vystresovaného personálu. Kuchař nejspíš dostal pokyn „vař bez masa a aby to stálo co nejméně“, takže starý pán musel „kouzlit“ z toho nulového budgetu a bylo nám ho pak trochu i líto. Nicméně polévky byly opravdu vynikající a čočka třeba také. Nebylo to všechno tak strašné, abych nehanila.

 Co nás však vytočilo a dohnalo k hádce byl fakt, že nás docela solidně pension okradl. Jde o to, že nám přislíbil, že kuchař bude vařit vegetariánsky a zvládá vegetariánská jídla. VE FINÁLE VŠAK KUCHAŘ VAŘIL TAK, ŽE DĚLAL VŠE NAJEDNOU, AKORÁT NÁM DO JÍDLA NEDÁVAL MASO. Tzn . dostali jsme papriku plněnou rýží s rýží a omáčkou (ostatní dostali papriku plněnou mletým masem), dostali jsme knedlíky s cibulkou a zelím (ostatní dostali k tomu i maso s omáčkou), rizoto jsme dostali jen se zeleninou, ostatní v tom měli kuřecí maso atd atd... tím pádem tenhle šílený areál to pojal tak, že „namastíme si na nich kapsu, at si dostanou vše bez masa a ještě ušetříme).

Okolí hotelu vypadalo jako squot a bezdomovecké smetiště. Jako když v 1985 padne režim a od té doby se tu nic nedělalo. A ještě si dovolí tohle nabízet na soustředění, na seniorské pobyty, na školy v přírodě atd. Tyhle ubikace najdete běžně na fotkách každého urbexáka, který obchází opuštěné budovy. Smutné je, že to je běžně k provozu a lidé se nestydí to nabízet jako prázdninovou chatku a ještě k tomu s polopenzí nebo plnou penzí, která se naprosto nedá jíst. Nebyla jsem sama, 80% kurzistů jógy byli znechucení a stravovali se pak alternativně, možná pomůže ta informace, že 70% z kurzistů byli senioři. Stačí?










Nejhorší je však to, že areály jako je tento, Hnačov a podobné zchátralé budovy, hodné maximálně tak na rozbušku dynamitu a srovnání se zemí, se v dnešní době ještě hojně používají, protože co? PROTOŽE JSOU LEVNÉ! Bohužel jsme národ, kdy 60% lidí zajímá pouze cena a pokud je to levný, pojedou kamkoliv a přizpůsobí se. Takže tyhle komunistický hrůzy budou i nadále x desítek let strašit nabídkami rekreace. A jelikož dají na web pěkné fotky, lidé budou jezdit a budou totálně v šoku. Ale proč ne, mámo, když je to tak levný, že….

Jsem totálně znechucená a zklamaná mentalitou lidí. Tohle jí naše (rsp zatím jen vaše :D) děti na školách v přírodě? Bydlí v chatkách, kde jim zalepují zásuvky a koupou se v nechutné špíně a nevyvětratelnou zatuchlinou, pavučinami? Nemohla jsem totiž ani normálně spát, protože jsem se budila pravidelně po hodinách z noční můry, kterou mi to všechno způsobilo. Smetiště, opuštěné budovy, strašidelná jídelna a smrad zatuchliny v mé hlavě zanechal stopy, které se připomínaly bohužel špatným spánkem. A co teprve ty malý děcka?

Protože prý je tenhle areál hojně využíván soustředěními a školami v přírodě. Vážně chcete nechat vaše děti jíst nechutné studené těstoviny, aby se dodělali sladkostma v hospodě, protože mají hlad?
Lidi už vážně ztratili soudnost. Jsem fakt v šoku. Rozhodně to byla pro mne zajímavá zkušenost a rozhodně se budu zajímat, kam budou mé děti vyslány.


Naštěstí jsme ten šok cela parta překonali skvělým cvičením, pozitivním podržením se navzájem a dobrou společností. S tím, že tohle už nikdy a raději si počkáme na opravu areálu, kam se jezdí 30 let.

Cena ubytování: 1800 Kč/dvoulůžkový pokoj na noc včetně jídla



Žádné komentáře:

Okomentovat