úterý 7. února 2017

Czechiatip: lázeňský komplex Priessnitz v Jeseníku + tipy na výlety v okolí :)

Říká se, že v Jeseníku je nejčistší vzduch v celé ČR. Já tam jezdím každou zimu na tři týdny "dobíjet své baterky". Ráda se s Vámi podělím o kouzlo tohoto legendárního místa, které vybudoval Vincent Priessnitz jako sanatorium pro rekonvalescenci. Jeho metody jsou známé celému světu a do těchto lázní jezdí odpočívat i 80% našich předních celebrit. Nevěříte? Pojďte se podívat na fotky :)



Sanatorium je nad městečkem Jeseník. Je to velký lázeňský komplex, kde se ubytovávají jak hosté s lázněmi od pojišťovny, tak i samoplátci. Okolo sanatoria je balneo park, nádherné lesy a pěkné restaurace. Najdete tu však i bary a diskotéku, na kterou doporučuji chodit v pátek. Jezdím sem v zimě, proto většina fotek je ve sněhu. Neměla jsem s sebou zrcadlovku, tak kvalita je opět nějaká nijaká. 





Křížový vrch

nedaleko od městečka Jeseník se nachází křížový vrch, kde je neskutečně krásný rozhled a hlavně pěkná restaurace, ve které si můžete dát opravdu dobrou zvěřinu. Je zde i hotel. 




creme brulee je mýho muže oblíbený dezert

Čertovy kameny

Jsou přímo kousek od Křížového vrchu, asi 3 km. Je to sestava kamenů na vrcholku hory, ze kterých je nádherný výhled na okolí.




Ještě před čertovy kameny se můžete podívat na rozhlednu u Křížového vrchu. Je to cca 2 km lehce do kopce :)




Rašeliniště u Rejvízu

Tam je dobré si udělat vycházku spíše v létě, protože v zimě tam toho moc k vidění není. Jsou tam dvě menší rašelinová jezírka a cesta k nim je zajímavá - nesmíte totiž chodit jinudy, než po dřevěném chodníčku, který se táhne několik set metrů.





Karlova studánka

Vzpomínáte si na film S tebou mne baví svět? Tak přesně ten se tady točil - v lázeňském místě Karlova Studánka. Jsou tam nádherné hory, staré sruby a siřičnaté prameny, které jsou jedny z nejzdravějších v ČR. Najdete tu i pěknou vídeňskou kavárnu a restauraci, v níž jsou nádherné dřevěné lavice.

Bohuže nemám jiné fotky, můžete se podívat na fotogalerii místa třeba zde:








Praděd

Tohle místo je jedno z největších turistických cílů Jeseníků. Jede se tam buď autobusem z Jeseníku nebo autem. Ale jestli si myslíte, že dojedete autem až na rozhlednu, jste mimo. Pěkně si nazujete běžky, vezmete hůlky nebo cokoliv a pošlapete si 3,5 km až nahoru. Ale výhled stojí za to, co myslíte?




moje oblíbená čepička s kosočtvercem na čele :D




Hory nad sanatoriem

Nad Prissnitzem a v pomezí mezi Polskem a ČR jsou Rychlebské hory, ve kterých je jedno z nejčistších ovzduší v ČR, jak jsem již říkala. Jsou tady také ukryty léčebné prameny, celkem jich tu po různých stezkách najdete 15. Doporučuji si projít stezku Vincenta Priessnitze, která je 7 km dlouhá  provede vás všemi prameny. Další krásou je slunečná louka a kolonáda, kterou nesmíte minout. 







Co ještě stojí za návštěvu? 
Určitě v létě Zlaté hory, potom je zde lesní bar, kde není barman - platíte za pití tak, že hodíte obnos do kasičky. Lidé si zde důvěřují. Zatím to pořád funguje :) Určitě zkuste také vířivku a wellness v hotelu Slunný dvůr, kde stojí za to si nechat udělat i thajskou masáž od rodilé thajky.

Restaurace Na palubě





Wellness v Slunném dvoře




Když už jsme u restaurací, nejlepší česnečku, kterou jsem kdy jedla a opravdu příjemné posezení je v kolibě Na Bobrovníku. Je to kousek nad Jeseníkem směrem na Lipové lázně. Vejdete do chaloupky, jejíž dominantou je veprostřed velké ohniště, které ohřívá velkou místnost. Pozor, pokud budete přijíždět na Bobrovník, koliba se nachází vlevo, není to ta lepší restaurace, na kterou narazíte ihned, jak přijedete na rozcestí.

Doporučuji zajet po lyžovačce!



Příště rozeberu možnosti lyžování :)







Žádné komentáře:

Okomentovat